لوله گازی
لوله یکی از مهمترین بخش های صنعت پتروشیمی , نفت و گاز , آبرسانی , صنایع تولیدی های کوچک و بزرگ و حتی کشاورزی می باشد به طوریکه از یک صندلی کوچک فلزی تا اسکله های عظیم نفتی، کشتی ها و از این قبیل ازلوله استفاده می گردد.
لوله های جوشی درزدار به لوله های گفته می شود که با فرم دادن و جوش دادن ورق های فولادی درضخامت های مختلف ساخته می شوند و برای مصارف آبرسانی , گاز رسانی, و همچنین برای استفاده در صنایع می باشد و انواع مختلف و متعددی را دارا می باشند.
لوله درز دار در خطوط انتقال آب , نفت , گاز , پتروشیمی, ستون ساختمان ها , نرده و میله , سازه های فلزی, کشتی سازی و معدن , تونل , پایه اسکله و پل و بسیاری موارد دیگر کاربرد دارد .
روند ساخت لوله های جوشی درزدار
لوله های جوشی یا درزدار از ورق ساخته میشوند ابتدا ورق با کمک دستگاه برش به اندازه های مختلف متناسب با سایز لوله برش خورده و توسط غلتک به داخل دستگاه هدایت شده و در ادامه روند توسط غلتک های متعدد دیگر ورق به صورت دایره ای نورد شده که می توان لبه های ورق نورد شده را با مواد یا بدون مواد پرکننده جوش داد .
لوله های جوشی درزدار در اندازه های بزرگ و بدون محدودیت تولید می گردد. لوله های جوش داده شده با مواد پرکننده را می توان در تولید اتصالات جوشی استفاده کرد لوله های درزدار در مقایسه با لوله های بدون درز ارزانتر می باشند و همچنین به دلیل داشتن جوش ضعیف تر هستند و مقاومت لوله های بدون درز را ندارند.
روش های مختلف جوشکاری لوله های درزدار
1- جوش با مقاومت الکتریکی ERW
رایج ترین نوع لوله ها هستند تحت نورد سرد ساخته می شوند به این صورت که ورق ها به شکل نواری از غلطک ها عبور می کند و رفته رفته به لوله های استوانه ای شکل تبدیل می شوند بعد که دو لبه ورق به هم نزدیک شدند به وسیله دستگاه جوش مقاومت الکتریکی در فاصله مناسب جوش داده می شود و اصافه های جوش پلیسه گری می شود.توید لوله به این روش سریع است و امکان تولید لوله با طول های بلند را دارد.
2- جوش با مواد پرکننده (الکترود) Electric Fusion Weld
فرآیندی است که لبه های ورق بعد از رول شدن توسط مواد پرکننده که همان الکترود می باشد جوش داده می شود. در جوشکاری ذوبی برای اتصال دو فلز به یکدیگر نقاط اتصال زا ذوب میکنند و به هم می چسبانند تا هنگام سرد شدن در اثر انجماد اتصال برقرار شود . ممکن است یک فلز دیگر نیز برای کنترل ضخامت محل اتصال یک فلز دیگر ( الکترود) مورد استفاده قرار بگیرد.
3-جوشکاری با فرکانس بالا
این روش برای تولید لوله های فولادی جوشی و درز دار می باشد که در آن انرژی گرمایی مورد نیاز برای جوشکاری توسط مقاومت در برابر جریان الکتریکی( متناوب و با فرکانس بالا) و میدان مغناطیسی به وجود می آید. جوشکاری با فرکانس بالاامکان اتصال بخش های زیادی از فلزات و حتی موادی از جنس یگر را فراهم می کند.
4-جوش اسپیرال SAW
برای ساخت لوله با سایز و شعاع زیاد از روش اسپیرال استفاده میشود به صورتی که ورق با ضخامت های مختلف توسط مجموعه ای ازغلتک ها حول یک محور که به صورت حلزونی و مارپیچی شکل درآمده هدایت شده و توسط دو الکترود از درون و بیرون جوش داده می شود در این روش مهمترین جزء این فرایند جوشکاری آن موسوم به زیر پودری می باشد . این روش نسبت به روش درز مستقیم هزینه پایینی داشته , سایز های تولید شده در روش اسپیرال از 8 اینچ الی 120 اینچ و طول 6 یا 12 متر متغییر می باشد به همین دلیل لوله با هر سایزی که در صنعت مورد نیاز باشد را با این روش تهیه میگردد. این لوله جهت مصارف گاز رسانی و آبرسانی با استاندارد های مختلف مختص به خود مورد استفاده قرار می گیرد .